Nové korenie je bežne používané korenie v slovenskej kuchyni. Bohužiaľ ho používame skôr tým spôsobom, že celé guličky vhodíme do vývaru alebo základu na omáčku. Tu ho vyvaríme a celé guličky vylovíme a vyhodíme. Tým však nezískavame zo svojho korenia maximum. V mletej forme sa dá nové korenie použiť do celého množstva pokrmov a získate z neho viac prospešných látok, než keď ho necháte iba „vylúhovať“.
Zdravotné prínosy nového korenia
Nové korenie má skutočne zaujímavé zdravotné prínosy, ktoré môže nášmu telu poskytnúť. V tomto ohľade zatieni aj niektoré bylinky. V prvom rade sa používa ako liek proti bolesti, a to už celé stáročia. Ďalej je možné ho využiť na zvýšenie krvného obehu, na ochranu gastrointestinálneho systému, na zlepšenie nálady a posilnenie imunitného systému. Nové korenie pomáha eliminovať plesňové infekcie, znižovať krvný tlak a zápal.
Nové korenie sú plody stromu
Guľôčky nového korenia pozná každý, málokto ale dokáže povedať, z akej rastliny sa vlastne získavajú. Nové korenie sú sušené plody stromu, ktorý sa volá pimentovník pravý (Pimenta dioica). Plody sa zbierajú, keď sú zrelé a sušia na slnku. Následne sa môžu rovno zabaliť na prepravu, alebo namlieť a predávať sa ako mleté. Z plodov je možné ale extrahovať aj esenciálny olej, ktorý bude mať vôbec najsilnejšiu koncentráciu a teda aj silu pri použití liečiteľským spôsobom.
Imunitný systém a antioxidanty
Bolo preukázané, že nové korenie má tiež antibakteriálne vlastnosti, najmä čo sa týka žalúdočných baktérií (E. coli a Listeria monocytogenes). Dokáže posilňovať imunitný systém a neutralizovať baktérie na potravinách ešte v okamihu, keď ich vložíme do úst. Pokiaľ teda človek zje pokrm s týmito baktériami, ktoré nové korenie „zneškodnilo“, nehrozia žiadne tráviace ťažkosti. Antioxidanty obsiahnuté v novom korení pomáhajú odstraňovať potenciálne škodlivé voľné radikály v tele.