Ako zistiť, čo je to za chrobáka?
Zaujímavosti

Ako zistiť, čo je to za chrobáka?

V domácnosti nás môžu nemilo prekvapiť najrôznejší hostia. A medzi nimi nájdeme napríklad chrobáky, ktorí sa do interiéru dostanú mnohokrát aj cez pevné okenné rámy, siete proti hmyzu alebo škvíry, ktoré nedokážeme všetky upchať, pretože nevieme, kde presne sú. V najlepšom prípade by ste mali udržiavať svoju domácnosť dostatočne čistú, a to čistú od všetkých škodcov, znehodnotených potravín a taktiež baktérií. Pokiaľ sa vám však doma predsa len objaví nejaký chrobáčik, poďme si povedať, ako zistiť, čo to za chrobáka vlastne je.

Ako spoznať plošticu

Jedným z najhorších spoločníkov sú ploštice. Chrobáčiky, po ktorých vám po tele vybehnú červené svrbivé pupienky (teda pokiaľ vás uhryznú). Nie sú to práve štiepance od komára, aj keď to pripomínajú, ale hovoríme skôr o menších červených bodkách, ktoré sa vám na tele objavia.

Ploštica sú drobné hnedé, bez krídiel a tiež sa živia našou krvou. Aj preto na ne narazíme hlavne v posteli, ale tiež sa ukrývajú pod kobercom alebo v škárach. Je skutočne kľúčové, aby ste sa ich zbavovali pomocou odborného zásadu. Deratizéri sú oproti plošticiam vítanými hosťami.

Ako spoznať švába

Sploštené telo, výrazné tykadlá – presne to sú špecifické znaky švába, ktorý má hnedé až hnedočierne sfarbenie. Najčastejšie sa s nimi stretnete na vlhkých miestach, konkrétne v blízkosti zdrojov potravín. Šváby sa tak môžu ocitnúť v kuchyni, kúpeľni alebo v špajze či komore.

Aj keď nie sú príliš zdraviu škodlivé značne znehodnocujú potraviny a plodia choroboplodné zárodky, ktoré môžu byť rizikom. Okrem toho povzbudzujú zrod baktérií a roztočov a taktiež produkujú prílišný zápach.

Ako spoznať mole

Medzi častými a nechcenými spoločníkmi nájdeme aj mole. Potravinoví móle sa vyskytujú v kuchyni a svojim trusom veľmi často znehodnocujú potraviny (hlavne sypké ingrediencie, ako sú múka, strukoviny). Napadnúť však môžu všetkými milované sušienky.

Mole nám však nedávajú pokoj ani v šatňových skriniach, kde môžu prebývať ich bratia. Od kuchynských molí sa ti šatníkové trochu líšia, avšak aj tu platí, že milujú vlhko a izbovú teplotu. Obvykle sa nahádže v záhyboch oblečenia a tiež v nevetraných priestoroch.