Varenie je náš každodenný chlieb. Ľudia v kuchyni trávia pomaly viac času ako vo svojom zamestnaní. Vymýšľať každý deň to, čo urobíme k večeru, je niekedy naozaj šialené. Ak sa rozhodnete urobiť steaky, určite sa zavďačíte nejednému človeku v rodine. Keďže však steaky nie sú práve lacnou záležitosťou, mali by ste vedieť, ako ho pripravovať, aby ste ho následne nemuseli vyhodiť, pretože sa jeho príprava nepodarila. V prípade, že pripravujete svoje prvé steaky, radšej si nechajte poradiť. Steaky sú pomerne chúlostivé jedlo, na ktorom sa toho dá hromada pokaziť.
Steaky sa nikdy neumývajú vodou
Ľudia sú zvyknutí mäso po vytiahnutí z plastovej vaničky umyť vodou. Lenže steaky sa umývať vodou naozaj nesmie. Stačí ho utrieť po vybalení papierovou utierkou, tým všetka akási hygiena končí. Než ho položíte na rozpálený gril či panvicu, steak by sa mal nechať odstáť, aby mal izbovú teplotu.
Než dávate steaky na gril alebo na panvicu, zvyčajne ho marinujete. Mnohí ľudia pridávajú do marinády cesnak alebo celé bylinky, tie je ale dobré odstrániť predtým, než dáte steak na panvicu. Mohli by sa totiž pripáliť a steak by nemal tak dobrú chuť, akú od neho očakávame.
Steak nikdy neprepichujte
Mnohí ľudia pri pečení či smažení mäsa mäso prepichuje, aby zistili, či už je hotové. U steaku to nerobte, pretože by ste týmto prišli o jeho šťavnatosť. Steak vo chvíli, keď je hotový, zložíte z panvice a necháte ho chvíľku odpočívať, než ho budete krájať.
S prípravou steakov si dajte naozaj záležať, dajte si na čas a nikdy nepripravujte na jednej panvici viacerých steakov. Dôvodom je to, že by sa namiesto zatiahnutie mohlo mäso dusiť, a to naozaj nechceme.
Panvicu alebo gril musí byť vždy dobre rozpálený
Všeobecne taky platí, že povrch panvice alebo grilu musí byť naozaj dobre rozpálený. Steak nikdy neklaďte na nerozpálený povrch.