Pracovné dosky z masívu alebo nerezu? Možností je celá kopa
Bývanie

Pracovné dosky z masívu alebo nerezu? Možností je celá kopa

Vybrať si vhodnú pracovnú dosku do kuchynského kúta je rovnako ťažké ako nájsť správny kuchynský drez, ktorý bude naším spoľahlivým parťákom pri umývaní riadu. Ponuka na trhu je aj v tomto prípade naozaj obrovská. A keďže sa jedná o najpoužívanejšiu plochu v kuchyni, výber nie je dobré podceniť. Pre aký typ sa ale rozhodnúť?

Väčšinou hrajú hlavnú úlohu preferencie samotného užívateľa kuchynského kúta. Väčšina ľudí dbá na design, ale funkčnosť a praktickosť sú vlastnosti design prevyšujúce. Na to pamätajte pri výbere tejto časti kuchyne. Ako už bolo spomenuté, hovoríme o jednej z najpoužívanejších plôch v tejto časti domu.

Nerezové dosky sú výnimočnosťou

Za čoraz viac pozornosť budiacu pracovnú dosku označujeme tú nerezovú. Bežne sa v domácnostiach nevyskytuje, skôr je súčasťou kuchýň v gastronomických podnikoch. Aj keď je pravdou, že vďaka vzrastajúcej popularite industriálneho typu bývania sa dostáva aj do bežných rodinných domov.

Pýši sa predovšetkým hygienickou nezávadnosťou, tiež skvelou výdržou (aj preto sa používa v reštauráciách a krčmách) a dlhou životnosťou.

Prírodný kameň ako luxus samotný

Pokiaľ si vo svojom domove potrpíte na luxusné prvky, potom by vo vašej kuchyni nemala chýbať doska z prírodného kameňa. Je považovaná nielen za ten najluxusnejší model na trhu, ale logicky aj za ten najdrahší. Najčastejšie takú pracovnú dosku tvorí žula, pretože napríklad taký vápenec je príliš pórovitý.

Žula ako taká sa pýši dobrou odolnosťou aj voči vysokým teplotám. Bohužiaľ je menej odolná proti chemikáliám, preto k jej čisteniu pristupujte s istou dávkou opatrnosti.

Technický kameň ako lacnejšia alternatíva

O niečo lacnejšou alternatívou prírodného kameňa je kameň technický, ktorý je však príliš ťažký, preto sa nehodí na každú kuchynskú linku. Jeho usadenie je dobré skonzultovať pred kúpou s odborníkmi.