Päť druhov korenia, ktoré nesmieme v kuchyni postrádať
Zdravie

Päť druhov korenia, ktoré nesmieme v kuchyni postrádať

Denne strávime nad varením dlhé minúty aj hodiny. Pripravovať pokrmy nie je práve nič ľahké, najhoršie je vymyslieť, čo práve budete variť. V prípade, že chcete jednotlivé pokrmy niečím ozvláštniť, nebojte sa používať korenie, ktoré dodá jedlu úplne inú chuť a ešte ho vyšperkuje. O korení možno povedať, že je to neoddeliteľná súčasť každej kuchyne. Slúži nielen na dochutenie pokrmov, ale tiež dodáva jedlu šmrnc. Každé korenie má svoju špecifickú chuť, navyše má aj svoju vôňu a pridáva sa do iných pokrmov. Vybrali sme päť druhov korenia, ktoré sa v kuchyni rozhodne postrádať nemôžu.

Rímska rasca

Nie je rasca ako rasca, to napokon potvrdzuje takzvanú rímsku rascu, ktorá sa ani trochu nepodobá tomu klasickej rasci. Jeho farba je trochu svetlejšia, navyše jeho chuť je úplne iná. Má dokonca aj výraznejšiu arómu ako klasická rasca, na ktorú sme zvyknutí a ktorú obvykle pridávame napríklad do varených zemiakov. Rímska rasca alebo tiež kumín je neoddeliteľnou súčasťou hlavne arabskej alebo indickej gastronómie, kde sa hojne využíva.

Bobkový list

Do polievok a omáčok často pridávame bobkový list, čo je list vavrínu pravého. Šéfkuchári ho pridávajú hlavné do francúzskej alebo do stredomorskej kuchyne, avšak nájde si svoje miesto aj v slovenskej kuchyni. Mimochodom, má pozitívne účinky na ľudský organizmus.

Chilli

Kto miluje trochu ostrejšie pokrmy, nemôže v jeho kuchyni chýbať korenie menom chilli. Chilli je korenie, ktoré sa vyrába z chilli papričiek, ktoré vyvolávajú v ústach pálivú chuť. S týmto korením teda opatrne, nech si nespálite ústa.

Kari

Kari je nadmieru obľúbené korenie, ktoré rozhodne nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. Má sladkastú až jemne štipľavú chuť, je známa pre svoje sfarbenie a pridáva sa najčastejšie do indickej kuchyne.

Kajenské korenie

Nie je korenie ako korenie, kajenské korenie je odroda pochádzajúca z Južnej Ameriky a je typickým korením pre mexickú kuchyňu.