Ovos dobrým zdrojom betaglukánov. Prečo sa oplatí poznať túto látku?
Zdravie

Ovos dobrým zdrojom betaglukánov. Prečo sa oplatí poznať túto látku?

Betaglukán je vo vode rozpustná vláknina, ktorá má veľmi priaznivé účinky na zdravie. Veľa ľudí vie, že je obsiahnutá v hlive ustricovej, dobrým zdrojom sú ale aj iné huby. A jedným z najlepších zdrojov je aj ovos. Ovos obsahuje viac rozpustnej vlákniny, než iné obilniny. To má za následok pomalšie trávenie a dlhý pocit sýtosti. Oboje upotrebíte pri chudnutí, ale aj zo zdravotného hľadiska. Betaglukány priaznivo fungujú na imunitný systém človeka, trávenie a tiež kardiovaskulárne zdravie.

Ovsené otruby

Keď sa povie ovsené otruby, veľa ľudí sa začne ošívať. Nejedná sa o kŕmenie pre ošípané? Ukázalo sa ale, že otruby sú veľmi prospešné práve pre človeka. Vyrába sa odstránením škrobového obsahu zrna. Sú bohaté na vlákninu, najmä na tú rozpustnú – betaglukány. Okrem toho obsahujú ovsené otruby aj pomerne veľké množstvo bielkovín. Tie sú skvelé na raňajky, keď sa snažíte schudnúť, pretože aj ony prispievajú k pocitu sýtosti.

Obľuba ovsa

Ovos je sám o sebe bezlepkový, takže ho preferujú aj ľudia, ktorí musia lepok vylúčiť zo svojej stravy. Ak aj vy hľadáte bezlepkovú alternatívu, zamerajte sa na certifikovaných predajcov. Ovos sa totiž veľmi často spracováva v prevádzkach, kde sú spracovávané aj iné druhy obilnín. Tie už ale bezlepkové nie sú, a tak by mohlo dôjsť ku krížovej kontaminácii potravín. Vzhľadom na to, že ovos obsahuje viac rozpustnej vlákniny, je považovaný za zdravší a výživnejší, než ostatné obilniny.

Vplyv betaglukánu na zdravie

Betaglukán je ešte stále predmetom skúmania a štúdií. Dnes môžeme hovoriť o jeho preukázaných schopnostiach na zníženie cholesterolu, čo ovplyvňuje kardiovaskulárne zdravie. Navyše sa hovorí o jeho schopnosť regulácie krvného tlaku, avšak tu je potrebných viac štúdií. Okrem toho je betaglukán dôležitý aj pre lepší imunitný systém. Jeho každodenná konzumácia znižuje riziko vzniku niektorých chorôb.