Rastliny rozžiaria každú miestnosť, prečistia vzduch a vnesú do našich domovov kúsok prírody, ale nie každá rastlina je vhodná do všetkých podmienok. Najmä v kuchyni nie je jednoduché vybrať rastliny, pretože v nej dochádza k výkyvom tepla a vlhkosti, musí sa vyrovnať s výparmi z varenia a musí sa často vetrať. Ktoré z nich zvládnu tieto náročné podmienky?
Krásny a nenáročný pothos
Zlatý popínavý stromček (pothos) je jednou z najmenej náročných rastlín, ktoré si môžete zaobstarať do svojho domu. Zvládne svetlé aj tmavšie stanovištia a odpustí vám, že ste ju zabudli zalievať. Rastie závratnou rýchlosťou, takže v okamihu môže svojimi tvrdými, drôtenými listami ozdobiť celú kuchyňu. Pothos je najlepšie pestovať v závesnej nádobe, aby ste ušetrili miesto na polici.
Obľúbené sukulenty
Ak máte v kuchyni dostatok svetla, môžete začať pestovať sukulenty. Keďže zhromažďujú vodu v listoch, nepotrebujú časté zalievanie ani veľkú starostlivosť. V obchodoch je k dispozícii niekoľko druhov a vy si môžete vybrať ten, ktorý sa vám najviac páči. Obľúbené sú kalanchoe, aloe vera, mäta tučnolistá alebo rebríček.
Jazyk tchina čistí vzduch
Sanseveria, známejšia ako tchynin jazyk, je jednou z najobľúbenejších izbových rastlín, a to z dobrého dôvodu. Má zaujímavé listy a tvary, účinne čistí vzduch od toxínov a veľmi ľahko sa pestuje. Je takmer bez škodcov a chorôb. Vyrovná sa so širokou škálou teplôt, vyhovuje jej miernejšie zalievanie a ak jej z času na čas oprášite ozdobné listy, bude sa jej kráľovsky dariť.
Zelený kávovník
Nielen milovníci deep L si môžu doma v kuchyni vypestovať kávovník. Aj keď je veľmi nepravdepodobné, že niekedy budete zbierať vlastné kávové zrná, lesklé zelené listy budú ozdobou miestnosti, najmä ak rastlinu zasadíte do starého hrnčeka na kávu. Na dobrý rast potrebuje rozptýlené svetlo; priame slnečné svetlo by mohlo spáliť listy. Stačí ľahká, ale pravidelná zálievka, takže to nie je najlepšia rastlina pre zabúdajúcich.