Vybavíte si ten pocit, keď sa prvýkrát slastne zahryznete do kúska čokolády? Je to takmer neprenosné. Od tropických oblastí, kde sa kakao pestuje, až po spoločnosti, ktoré vyrábajú cukrovinky, ktoré vidíme v obchode, musela čokoláda absolvovať aj svoju vlastnú cestu.
Kakao a zmeny klímy
Študenti a odborníci sa snažia lepšie porozumieť kakau, životne dôležité surovine nevyhnutné nielen na výrobu čokolády, ale aj pre mnoho ľudí na celom svete. Pestovanie kakaa môže byť veľmi citlivý proces. V niektorých častiach sveta sa vyskytujú škodcovia a choroby, ktoré môžu zničiť úrodu počas dvoch alebo troch rokov. Tieto problémy sa so zmenou klímy zhoršujú.
Kakao tvorí chrbticu ekonomiky niekoľkých krajín a na celom svete ho pestuje približne 6,5 milióna drobných poľnohospodárov. Nestále úhrny zrážok a nestále teploty spôsobené zmenou klímy sa odrážajú v celom odvetví.
Občasné zmeny teplôt môžu rozhodnúť o osude úrody kakaa v celej sezóne. Kakaové bôby sú tiež náchylné na rad chorôb a vírusov so zlovestnými názvami, ako je vírus „zmrznutých strukov“ a vírus „opuchnutých výhonkov“.
Techniky na zvýšenie produkcie kakaa
Otázkou je, či bude ponuka kakaa aj naďalej dostatočná, a preto je potrebné zlepšiť odolnosť kakaa v oblastiach postihnutých zmenou klímy a suchom. Americkí vedci dúfajú, že sa im podarí vyvinúť spôsoby, ako zaistiť dlhodobú produkciu kakaa spôsobom, ktorý by bol prospešný aj pre poľnohospodárov.
Výskumníci z Kalifornskej univerzity v Davise sa zaoberajú produkciou kakaa prostredníctvom hlavných programov, ktoré sa zameriavajú na lepšiu ochranu pôdy, škodcov a chorôb a tiež na lepšie šľachtiteľské techniky pre vývoj nových odrôd kakaa, ktoré znášajú nepriaznivé klimatické vplyvy, ako je sucho a vyššie teploty. Záleží na genetickej variabilite druhu, ktorú môžeme využiť na vývoj nových kmeňov kakaa.
Pretože sa čokoláda stala celosvetovým produktom, môže byť prostredníkom na diskusiu o väčších problémoch, ako je nerovnosť. Inými slovami, čokoláda je prostriedkom na konverzáciu alebo prinajmenšom prostriedkom na zbližovanie ľudí.