Cheesecake je jemný dezert, ktorý uzrel svetlo sveta na gréckom ostrove Samos, odkiaľ sa dostal do Ameriky, kde patrí dodnes medzi najobľúbenejšie dezerty, je nielen veľmi lahodný, ale aj skvele zasýti, takže môže byť dobrým tipom na raňajky alebo desiatu.
Čo je cheesecake?
Cheesecake sa skladá z dvoch, niekedy troch vrstiev, základ tvorí spodná vrstva – krusta tvorená z rozdrvených sušienok a masla, ďalšia vrstva sa skladá z krému obsahujúceho tvaroh alebo krémový syr, cukor a vajcia, niekedy prichádza na rad tretia, ozdobná vrstva, ktorá je vytvorená z polevy alebo ovocia.
Kľúčom k vytvoreniu výborného cheesecake je konzistencia a chuť, ktorá by mala byť smotanovo hebká, jemná, krémová a delikátna. Dobrý tip: nepoužívajte odtučnené mliečne výrobky, absencia tuku má nepriaznivý vplyv na výslednú konzistenciu. A tu je pár tipov na úžasné cheesecake pre maškrtné jazýčky:
Recept na čokoládový cheesecake s polevou
Suroviny
Na korpus: 200 g cereálnych čokoládových sušienok, 70 g masla, štipka mletého kardamónu, štipka mletej škorice
Na náplň: 600 g mascarpone, 200 g kvalitnej horkej čokolády, 140 g práškového cukru, trochu sladkej smotany, 200 g kvalitnej čokoládovej polevy
Postup prípravy
V mise zmiešajte podrvené sušienky s rozpusteným maslom a korením a zmes rozložte do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie, všetko dajte do chladničky stuhnúť. V mise rozmiešajte mascarpone s práškovým cukrom a rozpustenou horkou čokoládou. Pokiaľ je zmes veľmi tuhá, môžete pridať trochu sladkej smotany.
Krém rovnomerne rozotrite na vychladený korpus a nechajte stuhnúť. Polevu rozpustite vo vodnom kúpeli, koláč uvoľnite z formy a polejte ho vlažnou polevou, ozdobte hoblinkami z horkej čokolády, potom nechajte cheesecake v chladničke, najlepšie do druhého dňa. Môžete si byť istí, že tento báječný dezert vám dlho nevydrží, výborne chutí malým aj veľkým maškrtníkom.