Keďže už je po Halloweenu, mnohí nevedia, čo robiť s okrasnými dyňami. Keby bol október, najlepšie by bolo, keby sa z nich vyrezal dekorácie, lenže už sa blíži zima, preto je potrebné premýšľať, čo s nimi, ak je teda nechcete vyhodiť. Okrasné tekvice sú síce krásne ako dekorácia sama o sebe, ale predsa len sa blíži spomínaná zima a tá si vyžaduje krapet iné dekorácie, než aké sme mali na jeseň. Čo teda s okrasnými dyňami robiť? Ideálne by bolo, keby sme ich nejako uchovali či usušili. Ale ide to? A ako?
Tekvica je americká plodina, ktorá sa dostala v hojnom množstve aj k nám. Kým v Amerike má široké využitie, u nás sme zatiaľ tekviciam ešte neprišli na kĺb. Ak ste teda tekvica pestovali v domnení, že sa vám nepodarí vypestovať tak ohromné množstvo tekvíc, odporúčame ich usušiť alebo práve inak uchovať. A poradíme vám, ako na to.
Ako tekvicu uchovávať?
Pokiaľ chcete tekvicu uchovávať pre neskoršie kuchynské spracovanie, mali by ste mať tekvice, ktoré majú stopku dlhú minimálne päť centimetrov. Práve dlhá stopka je zárukou toho, že vám tekvica dlho vydrží. Keď budete mať tekvica s takto dlhou stopkou nazhromaždené, odporúčame ich uschovávať na vetranom, vzdušnom, ale zároveň suchom mieste. Len to vám zaistí, že tekvica nebudú plesnivieť.
Proti plesniam pomôžu aj takzvané resistenční podložky, ktoré sú voči plesniam imúnne. Tekvica hlavne ochraňujte proti mrazom, doslova ich neznáša.
Ako tekvicu usušiť?
Ak tekvicu nechcete uchovávať pre neskoršie spracovanie, odporúčame ju rovno usušiť. Usušené tekvica môžu byť súčasťou dekoráciou. Usušené tekvica by mali mať naopak malinkú stopku, nemali by byť nikde naťuknuté ani poškodené, inak môžu aj pri sušení zhniť. Tekvica sa musí pred usušením umyť mydlovou vodou, potom sa vyrovnajú do radu vedľa seba na vetrané miesto a vo chvíli, keď je povrch suchý, je dokonané. Tekvica však často kontrolujte, pretože aj počas sušenia sa môže vyskytnúť tekvica zhnitá alebo nejako poškodená. Tú následne hneď vyhoďte.