Aké potraviny môžu v tele spustiť zápal?
Zdravie

Aké potraviny môžu v tele spustiť zápal?

Naše zdravie je neustále skúšané a skúšané. Neustále ho chce niekto dobiť, nejaká baktéria alebo vírus. Je však pravdou, že naše telo môžeme podporiť v tom, aby sa bránilo napadajúcim vírusom a tiež baktériám. Napríklad môžeme posilňovať imunitný systém pomocou potravín, ktoré budeme zaraďovať do nášho jedálnička. Treba však upozorniť na to, že nie všetky potraviny zdravie podporujú, ale iné mu dokonca škodí. Nehovoríme teraz len o rýchlom občerstvení v podobe presolených hranoliek a záhadne ugrilovaných hamburgeroch. Hovoríme teraz o potravinách, ktoré môžu v našom tele spustiť zápaly. Viete, aké potraviny majú túto moc? 

Každý človek si myslí, že sú voči zápalu odolní. Lenže mnohí si zápal priženú naozaj sami, keď zjedia nejakú potravinu, ktorá zápalovú reakciu môže v tele vyvolať. Niektoré potraviny môžu vyvolať nielen menšie zápaly, ale môžu tiež vyvolať ochorenie srdca či môžu zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Prezraďme si, aké potraviny to vie a akým sa teda radšej vyvarovať. 

Pozor na párky, klobásy, jaternice 

Všeobecne možno povedať, že zápaly v tele môže spôsobiť spracované mäso. Tým myslíme napríklad párky, klobásky, slaninu alebo napríklad tiež jaternicu. Práve takto spracované mäso je hlavnou príčinou rakoviny hrubého čreva. Obsahuje totiž vysoký obsah zápalových zlúčenín, ktoré môžu v tele spustiť reakciu, ktorá môže následne vyústiť naozaj až v rakovinu. 

všeobecne alkohol 

Ďalšie škodlivinou spôsobujúce zápaly je všeobecne alkohol. Či už si občas dáte pohárik vína alebo sa napijete na oslave narodenín tvrdšieho alkoholu, opäť si tvoríte problémy. Alkohol vedie k problémom s bakteriálnymi toxínmi. Tie sa môžu dostať nielen do hrubého čreva, ale aj do celého tela. 

Pozor na pšenicu 

Tiež by ste si podľa odborníkov mali dávať pozor na pšenicu. Nekonzumujte ju viac, než je potrebné. V pšenici sa totiž nachádza podstatne viac lepku ako v minulosti, čo môže opäť vyvolať zápalovú reakciu v tele.